Reforma javne uprave

07.12.2013. Kancelarija DLS

Reforma javne uprave

Na 33. klubu lobista kojise bavio odnosom javnog i privatnog sektora govorili dr Milan Janković predsednik Privredne komore Beograda i prof. dr Vladimir Marinković Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

U uvodnom obraćanju Zoran Domazet predsednik Društva lobista Srbije, napomenuo je dugi niz godina ovaj odnos negovan i podržavan na pogrešnim osnovama i da je sada došao trenutak kada se može postaviti pitanje uopšte održivosti funkcionisanja države. Reforma javne uprave je zato cilj sama po sebi, ali i zbog ključnog prioriteta evropskog puta, jer je to jedan od važnih uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Prof. dr Vladimir Marinković je naglasio da efikasnost i efektivnost javnog sektora je predmet istraživanja i strategija svih razvijenih država i ključna stvar je sistemski pristup tom problemu. Suština je da javnu administraciju i javna preduzeća vode najedukovaniji i najsposobniji kadrovi s menadžerskim veštinama, ali i nezaobilaznim moralnim kredibilitetom. Takođe, u svom obraćanju i odgovaranju na pitanja zainteresovanih  prof. Marinković je podvukao da je jedna od najznačajnijih stvari reforma Fonda PIO, na koji trenutno ide 52 odsto budžeta pa „uz plate u javnom sektoru dolazimo do toga da ministar finansija raspolaže s 20 odsto ionako malog budžeta, što je suviše mala suma za državne investicije koje bi pokrenule privredni razvoj i rast od pet posto“.

Predsednik Privredne komore Beograda dr Milan Janković je, između ostalog, istakao važnost donošenja zakona koji bi regulisao lobističku delatnost. Takvim zakonskim regulisanjem bi se na zakonit i transparentan način omogućio postupak u kome bi zainteresovana lica ostvarivala uticaj na javne organe u postupku donošenja odluka. Bolje razumevanje i jača komunikacija između privrede i javne uprave bi vodila realnijoj politici javnih organa u odnosu na privredni sektor. Obelodanjivanjem načina komunikacije između privrede i javne uprave značilo bi da nije samo cilj da veze privrednog i javnog sektora budu samo zdrave nego i javne, odnosno jake. Odgovarajući na pitanja, predsednik Janković je, takođe, podvukao i značaj podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, rasta zaposlenosti i stimulisanje partnerstva javnog i privatnog sektora.