Potpredsednik Đelić u Društvu lobista Srbije

17.05.2011. Natasa Kukic

Potpredsednik Đelić u Društvu lobista Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je na Klubu lobista da je cilj vlade da do kraja ove godine Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i dodao da postoji nada da bi do tada mogao da bude određen i datum za početak pregovora.

Đelić je, učestvujući na skupu Udruženja lobista Srbije, rekao da je za to neophodno da se do kraja juna ispuni veći deo Akcionog plana i uspostavi puna saradnja sa Haškim tribunalom.
"Ovo nije lak momenat za EU, i dobiti status kandidata bi predstavljao veliki uspeh, a datum bi predstavljao neku vrstu podviga", kazao je Đelić.
On je rekao i da bi, po najboljem scenariju, početak pregovora Srbije za članstvo u EU mogao da počne na proleće 2012. godine.
Potpredsednik srpske Vlade je rekao da bi Srbija mogla da uđe u EU "bliže kraju ove decenije".
Govoreći o iskustvima ostalih balkanskih zemalja prilikom evropskih integracija, Đelić je podsetio da je u slučaju Hrvatske došlo do istovremenog davanja statusa kandidata i određivanja datuma početka pregovora, ali je podsetio da je početak pregovora Hrvatske za članstvo u EU odložen do lociranja generala Ante Gotovine, koji se nalazio u bekstvu, i koga je tražio Haški tribunal.
Đelić je takođe podsetio i da Albanija, prošle godine, nije dobila status kandidata, a da Crna Gora, koja je dobila status kandidata, još nije dobila datum početka pregovora.
"Dobijanje statusa kandidata je snažan signal investitorima, a za građane bi to značilo otvaranje tri nova dela evropskog budžeta: poljoprivrede, regionalnog razvoja i ljudskih resursa.
Potpredsednik srpske Vlade je govorio i o problemu koji postoji sa "belim šengenom", rekavši da bi bilo kakvo ugrožavanje vizne liberalizacije za Srbiju imalo dalekosežne političke posledice.
On je, međutim, rekao da to ne znači da Srbija neće učiniti sve što je u njenoj moći da se smanji broj nelegalnih migranata u zemlje EU, dodavši da će u pravni sistem Srbije biti uvedeno krivično delo organizovanje nelegalnih migracija, kao i da će se uvesti mere koje će ograničiti kretanje onih koji traže nelegalni politički azil.
"Vlada Srbije neće dozvoliti da 'beli šengen' bude ugrožen", istakao je Đelić.

Milka Forcan i Božidar Đelić Zoran Domazet
Snežana Petrović Ida Škrbić, Sanja Purić i Marija Kašćelan

Ostale slike možete pogledati u Galeriji.