Jelena Trivan u Društvu lobista Srbije

24.06.2011. Natasa Kukic

Jelena Trivan u Društvu lobista Srbije

Objašnjavajući domete i efekte Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Trivan je naglasila da je taj zakon uticao na promenu načina funkcionisanja institucija, građanima omogućio da saznaju šta one zapravo rade i olakšao posao medijima.
Veću transparentnost u radu institucija dala su nezavisna tela kao što su Državna revizorska institucija, Poverenik za informacije od javnog značaja i Agencija za borbu protiv korupcije, kaže Trivan.

Isti efekat, prema njenim očekivanjima, imaće i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji predstavlja "istorijsku promenu u funkcionisanju političkog sistema", kao i komunkacija putem Interneta. Zakonska rešenja o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, doneta 2004. godine, dovela su, prema njenim rečima, do "tektonskih promena" u toj oblasti, jer političarima i institucijama ne dozvoljavaju da se ponašaju kao ranije.

Trivan je kao primer navela Skupštinu Srbije na čijem će sajtu ubuduće biti i podaci i o tome gde je ko putovao, koliko je potrošio i šta je na putu uradio, a do kojih se i sada može doći preko skupštinskih službi. Ona je ukazala da kontroli danas podleže i Bezbednosno-informativna agencija, u koju članovi skupštinskog Odbora za bezbednost mogu da uđu u svojstvu civilnih kontrolora i provere da li su pripadnici te agencije prekoračili ovlašćenja.
Trivan je, obraćajući se članovima Društva lobista Srbije, navela da se zalaže za zakonsko uređenje svih sfera društvenog života, pa i lobiranja. Ona je ocenila da je posao političara i lobiste na izvestan način sličan, pun predrasuda i nerazumevanja.

Slike sa Kluba možete pogledati u Galeriji.