Potpredsednica Vlade RS Zorana Mihajlović u Društvu lobista Srbije

22.01.2015. Kancelarija DLS

Potpredsednica Vlade RS Zorana Mihajlović u Društvu lobista Srbije

"Došla sam da zamolim i razgovaram sa Udruženjem lobista Srbije da pomognu Srbiji, jer hoćemo našu građevinsku operativu da udružimo i da joj pomognemo i budemo podrška ne samo da učestvuju u projektima u Srbiji već i u inostranstvu", rekla je Mihajlović u Privrednoj komori Beograda, gde je održan 41. klub lobista u organizaciji DLS, a tema skupa je bila "Pokretanje građevinske industrije".

Mihajlović je kazala da je cilj Vlade Srbije da do 2020. učešće građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu bude sedam odsto, dok je sada manje od četiri odsto.

"To je ambiciozan plan, ali verujem da zajedno to možemo da učinimo", poručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je na skupu lobista rekla da Zakon o lobiranju još ne postoji, ali da zato postoji DLS, kao i da ova vlada ima sluha za to da treba da se promeni loš imidž koju u Srbiji ima reč lobiranje.

Mihajlović je podsetila da je krajem prošle godine donet sistemski Zakon o planiranju i izgradnji, kao i da do kraja 2015. treba da bude uvedena elektronska građevinska dozvola. Prema njenim rečima, investitori su ranije čekali i po pet i sedam godina za dobijanje građevinske dozvole, a u proseku oko 270 dana i Srbija je zato bila na 186. mestu na listi Svetske banke po efikasnosti dobijanja građevinskih dozvola.

"Iza nas su bile samo dve države i to one koje su u građanskom ratu, tako da smo u stvari bili poslednji na toj listi", istakla je Mihajlović.

Ona je kazala da je sada predviđen jednošalterski sistem i da će investitori samo dva puta morati da se pojave - da predaju lokacijske uslove i traže građevinsku dozvolu, kao i da je država preuzela na sebe da radi sve što su ranije investitori morali sami i šetali od šaltera do šaltera prikupljajući potrebnu dokumentaciju.

Predsednik DLS Nenad Vuković je izjavio novinarima da je predlog Zakona o lobiranju u Ministarstvu trgovine i izrazio očekivanje da će uskoro biti usvojen zakon kako bi se lobiranje uvelo u legalne tokove u Srbiji, da bi se znalo ko i pod kojim uslovima lobira.

Vuković ističe da je predviđeno obučavanje i licenciranje lobista, registar i osnivanje komore lobista, "kao i da će sve to obesmisliti svaku korupciju u donošenju javnih odluka". "Srbiji bi puno značilo kada bi imala vojsku obučenih i licenciranih lobista", poručio je Vuković.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić je, takođe, rekao da je Srbiji potreban Zakon o lobiranju kako bi se taj posao obavljao na transparentan način i u evropskim okvirima. On je istakao da je poslovna zajednica Srbije učestvovala preko komorskog sistema u pripemi Zakona o planiranju i izgradnji i da je to sistemski zakon, čiji je cilj privlačenje investicija i podizanje građevinarstva i srpske privrede.

Na kraju skupa, predsednik DLSa Nenad Vuković uručio je ministarki Mihajlović plaketu DLSa.