Privreda i bankarski sektor

13.04.2014. Kancelarija DLS

Privreda i bankarski sektor

Na klubu lobista posvećenom odnosu privrede i bankarskog sektora govorio je direktor finansijskog portala Kamatica, Dušan Uzelac. Prisutne je pozdravio predsednik Društva lobista Zoran Domazet i otvorio diskusiju u kojoj su pored Dušana Uzelca učestvovali i predstavnici privrednog sektora.
Sve veći broj građana Srbije, zbog ekonomske krize, ima probleme sa otplatom kredita, a prema podacima Udruženja poslovnih banaka, taj problem ima oko 117.000 građana i dva puta je veći nego pre dve godine. "Sva primanja imamo u dinarima, a nekako su se banke zaštitile za svoj račun da sva dugovanja plaćamo u evrima. To je ujedno i jedan od najbitnijih razloga povećanih problema usled otplate kredita. Pored kursnih problema, gubitak ili nemanje posla je glavni problem u otplati kredita", naglasio je Uzelac.
Odgovarajući na pitanja članova kluba, Uzelac je rekao da u ovom trenutku je važno podignuti svest građana i prosto svesnost da postoje razlike na bankarskom tržištu, i da te razlike upošte nisu male. To je uvod u jednu cenovnu konkurenciju koju će na kraju tržište diktirati, a mi kao krajnji korisnici smo najsnažniji mehanizam koji može uticati na banke da snize kamatne stope.