Veća ovlašćenja za Agenciju za borbu protiv korupcije

Događaji »
print rss Bookmark and Share

17.05.2013. Kancelarija DLS

Veća ovlašćenja za Agenciju za borbu protiv korupcije

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić ocenila je večeras da bi zakon o agenciji trebalo izmeniti tako da omogući veću autnomiju i ovlašćenja u radu te institucije i lakše pribavljanje podataka koji su u posedu drugih organa.

 

Na skupu o lobističkim aktivnostima u Privrednoj komori Srbije, Tatjana Babić se zauzela za uvođenje odredbi u novi zakon kojim bi bilo zabranjeno obavljanje bilo koje javne funkcije funkcioneru za kojeg se utvrdi da je povredio zakon, kao i da se restriktivnije reguliše mogućnost obavljanja više funkcija, jer je upravo akumulacija moći najveći izvor korupcije.

Ona je ocenila i da je neophodno definisati kao krivično delo neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje troškova koje je stranka imala u izbornoj kampanji ali i uvesti obavezu da se prijava imovine funkcionera proširi na sve njegove krvne srodnike u pravoj liniji.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković je rekao da podržava donošenje zakona koji će urediti lobiranje jer će se tako napraviti razlika između legitimne lobističke aktivnosti i nedozvoljene trgovine uticajem.

Stojiljković je rekao da će lobiranje na taj način moći da se prati i reguliše, za razliku od koruptivnih aktivnosti, što je i interes lobističkih grupa koje žele da se uvede red u tu oblast.
 
Predsednik Društva lobista Srbije Zoran Domazet rekao je da je odnos lobista i Agencije prošao kroz različite faze, ali da je saradnja poboljšana. Ukazujući da u septembru očekuje Zakon o lobiranju, on je istakao da lobiranje treba da bude pod nadzorom Agencije.
 
Izvor: Beta

 

 Više slika pogledajte u galeriji

Čitanja: 1422 | Komentara: 0

Dodaj komentar