Zoran Babić na 29. Klubu lobista

27.02.2013. Kancelarija DLS

Zoran Babić na 29. Klubu lobista

Pred punom salom članova i prijatelja Društva lobista Srbije, Zoran Babić, predsednik Odbora za administrativno-budžetna i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Srbije i zamenik šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke govorio je o ulozi koju danas ima Parlament Republike Srbije. Između ostalog, najviše je bilo reči o funkciji elektronskog parlamenta i Kodeksa ponašanja poslanika.

U savremenom svetu je sasvim prirodan uticaj građana na formiranje javne politike. Donošenje odluka više nije zatvoren proces koji se dešava daleko od očiju zainteresovane javnosti. O približavanju parlamenta i javnosti govori i činjenica uvođenja tzv. ’’E parlamenta’’. Rad parlamenta treba da bude transparentan, pod budnim okom javnosti i novinara, zbog čega će svi poslanici imati obavezu da budu uvek dostupni i da govore o svakoj temi.

Po ugledu na evropske zakonodavne institucije i Parlament Srbije uvodi Kodeks ponašanja poslanika. On je naglasio da se ovim kodeksom ne želi sprečiti debata, nego da one budu kvalitetne i da ne bude vređanja, ne samo u skupštinskoj sali i u odborima, nego i u medijskim nastupima. Zoran Babić je istakao da je ovaj kodeks, kao i uvođenje "E-parlamenta", urađeno u saradnji sa OEBS-om i parlamentom Švedske. On je najavio da će svi odbori raditi u formi "E-parlamenta", odnosno da će sve biti u elektronskoj formi, počev od javljanja za reč, preko glasanja i čuvanja svih podataka. Babić je najavio da su za ogrešenje o kodeks predviđene kazne počev od nejavne i javne opomene, odnosno javnog izvinjenja do novčane kazne koja iznosi tri mesečne plate, odnosno 225.000 dinara.