Srbija mora da menja agrarnu politiku

09.10.2012. Kancelarija DLS

Srbija mora da menja agrarnu politiku

Srbija ima velike agrarne potencijale, "iznad nje je Mađarska i skoro niko više", ali je njena poljoprivredna proizvodnja na preživljavanju, rečeno je večeras na skupu "Agrarna politika Srbije" u organizaciji Društva lobista Srbije.
Presednik Društva lobista Srbije Zoran Domazet ukazao je da je bilans uspeha poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini, za koju jedino ima podatke, loš."Prinosi na uloženi kapital u poljoprivrednu proizvodnju u proseku se kreću od od minus jedan do maksimalnih 4,5 odsto na svaki uloženi evro", kazao je Domazet i ukazao da je stepen zaduženosti preko 50 odsto.
Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić koji je naveo da se problemi u oblasti poljoprivrede ne očitavaju na prozivodnju njegove kompanije koja koristi najsavremenije tehnologije.Kostić je ukrupnjavanje poljoprivedne proizvodnje i gazdinstava naveo kao primer za postizanje boljih rezultata."Loša politika države je usitnila zemlju u korist pojedinačnih malih kalkulanata koje je država podržavala da je tajkuni ne bi kupili", kazao je Kostić. U Ukrajini MK grupa obrađuje 55.000 hektara, a u Srbiji oko 25.000 hektara, naveo je Kostić dodao da tajkuni u Srbiji poseduju zajedno oko 40.000 hektara, što je manje od jedan odsto i zbog toga ne razume hajku u medijima protiv tajkuna. Sa stanovišta privrede, neto prihod Ju-Es Stila u Smederevu, bio je svega oko 80 miliona evra, jer je izvoz iznosio oko 800 miliona, ali je uvoz sirovina i repromaterijala iznosio 720 miliona evra, dok je neto prihod poljoprivrede bio daleko veći, naveo je Kostić.
Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran izjavio je da je danas ulaganje u agrar, pogotovo u oblasti agrotehnologija, na nivou sedamdesetih godina. "Bez izdvajanja 10 odsto bužeta za poljoprivredu nećemo napraviti nikakve ozbiljne pomake. Ako to ne bude već za dve do tri godine bićemo u ozbiljnom problemu", kazao je Prostran i ukazao na neophodnost redefinisanja agrarne politike i izrade izvozne strategije.Prema njegovim rečima, poljoporivrednu proizvodnju karakteriše stalna nestabilnost - koja se kreće od minus 12 do plus 18 odsto, dok je u poslednje tri godine ispod jedan odsto. Kao glavne probleme za situaciju u poljoprivredi Prostran je označio nepostojanje dugoročne izvozne politike, težak položaj primarnih poljoprivrednih proizvođača, nedostatak obrtnih sredstava, nizak nivo podsticaja izvoza, veliki broj sitnih izvoznika, nepoznavanje propisa i velika oscilacija u kvalitetu proizvoda.
Prostran je naveo da je u cilju poboljšanja situacije potrebno ponovo početi sa uzgajanjem lana, konoplje i maka, u voćarstvu preći na nove sorte, formirati prepoznatljiv brend "Made in Serbia", kao i više raditi na predstavljanju na sajmovima i skupovima. Prema njegovim rečima, za brigu je i niska domaća protrošnja, jer se u zemlji troši oko 45 kilograma mesa i 68 litara mleka a u EU 77 kilograma mesa i 101 litar mleka po glavi stanovnika.