Seminar - Populaciona politika u Srbiji

Događaji »
print rss Bookmark and Share

15.03.2012. Kancelarija DLS

Seminar - Populaciona politika u Srbiji

Seminar: Populaciona politika u Srbiji želi razviti svest o suštinskoj važnosti ovog pitanja za sve nas. Vlada Srbije je 2007.godine usvojila Strategiju za podsticaj rađanja. Usvajanje Strategije je predstavljao tek prvi korak u odgovoru države na izuzetno nizak ferzilitet stanovništva.

U dokumentu su prepoznati svi važni resursi populacione politike. Naveden je niz mera i aktivnosti, mnoge su i razrađene. Prihvaćen je, preciziran i usaglašen multisektorski pristup u njenom sprovođenju. Imajući u vidu složenu determinističku osnovu fenomena nedovoljnog rađanja, prioriteti medu pravcima mera s razlogom nisu utvrđeni. Uspeh, pak, Strategije je umnogome zavisio i od operacionalizacije predloženih mera i aktivnosti i naravno njihovog sprovođenja.
 
U ovoj godini koju je Predsednik republike proglasio godinom beba, država ne sme da dozvoli da Strategija ostane mrtvo slovo na papiru. Država mora da se pozabavi problemom nataliteta i da pokaže spremnost da nešto uradi konkretnom akcijom koja bi dovela do ukidanja PDV na bebi opremu, a to je samo prvi korak u rešavanju problema sa kojima se sreću mladi ljudi koji se odluče za potomstvo. Nije problem samo bebi oprema koja je evidentno preskupa za naše uslove, problem je i diskriminacija žena i majki koje se već kod prvog razgovora za posao sreću sa raznim ucenama od strane poslodavca (potpisivanje raznih ugovora kojima se obavezuje da neće ostati u drugom stanju i dr.). Problem je prisutan u svim sferama društva, korupcija u zdravstvu (doktori naplaćuju porođaj), poslodavci u privatnom sektoru (otkazi, smanjenje plate), trgovci, uvoznici (visoke cene bebi opreme)... Zaključak svega navedenog je da problem nataliteta na može da se rešava stihijski već sistemski. 
 
Društvo lobista će polovinom marta nakon završetka velike akcije Bitka za bebe, organizovati Seminar na kome će stručnjaci iz oblasti porodičnog prava zajedno uputiti apel nadležnim državnim organima. U saradnji sa našim partnerima iz Privredne komore Srbije, na Seminaru ćemo zatražiti ukidanje PDV i smanjenje marži na opremu za bebe.
Ukidanjem PDV-a i ograničavanjem marži na pelene, hranu i opremu za bebe, država bi podstakla biološki aktivne parove da se odluče za potomstvo. Bitka za bebe je počela jer bebe nemaju alternativu!
 
SREDA 21. MART U 18h.
PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, TERAZIJE 23. II SPRAT.

1. Strategija za podsticaj rađanja, Marina Klarić-Živković, sudija: 18h-18:30h.
2. Mere lokalne samouprave, mr Uroš Novaković, Pravni fakultet: 18:30h-19h.
3. Analiza populacione politike, dr Mirjana Rašević, direktor Instituta društvenih nauka: 19h-19:30h.
4. Koktel i posluženje: 19:30h.
 

Čitanja: 2972 | Komentara: 0

Dodaj komentar