Privrednici i lobisti

Događaji »
print rss Bookmark and Share

26.11.2011. Tanjug

Privrednici i lobisti

Gospodin Branislav Grujić je posetio Društvo lobista Srbije i u razgovoru istakao svu neophodnost jačeg dijaloga između privrede i Vlade, i izrazio čuđenje zbog činjenice da još nije došlo do zakonskog regulisanja lobističke aktivnosti.

Govoreći o oporavku srpske privrede Grujić je naglasio: "Da bi se održao kreditni potencijal banaka u Srbiji mora da se dozvoli da se sredstva iz obaveznih deviznih rezervi, koje su banke deponovale kod NBS, a koje su vezane za već dodeljene kredite, namenski oslobađaju", rekao je on na 22. Klubu lobista Srbije.
 
Grujić je naveo da bi se tako oslobođena sredstva plasirala u nove kredite samo za određene namene - proizvodnju posebno onu koja zamenjuje uvoz ili je izvozno orijentisana, kao i za velike infrastrukturne projekte.
 
"Tada banke ne bi mogle da zloupotrebe sredstva, odnosno njihove pare koje su na privremenom depozitu kod centralne banke, već bi samo imale mogućnost da to iskoriste kao potencijal za davanje novih kredita", rekao je on na skupu u Privrednoj komori Srbije, čija glavna tema je bila "Uloga privrednika u sistemu odlučivanja".
 
Ističući da u Srbiji mora da se obezbedi novi kreditni ciklus iz sopstvenih izvora, Grujić je objasnio da je osnovni preduslov za to da se relaksira monetarna politika, s obzirom na stanje u evrozoni, gde će doći do povlačenja svih takozvanih prekograničnih kredita.
 
On je rekao da je namera Evrope da svoju kreditnu izloženost ka zemljama van EU svede na minimum, "tako što će lokalne banke biti naterane da sve prekogranične kredite koje su plasirale u Srbiji refinansiraju iz sopstvenih sredstava, što će dovesti do dodatnog pogoršavanja likvidnosti raspoživog novca u bankama".
 

Čitanja: 1628 | Komentara: 0

Dodaj komentar