Vojvodina otvorila kancelariju u Briselu!

Događaji »
print rss Bookmark and Share

24.09.2011. Natasa Kukic

Vojvodina otvorila kancelariju u Briselu!

Vojvođanska kancelarija u Briselu počela je juče rad, saopštio je iz Brisela predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.
Iako je samo dan ranije rekao da će briselska kancelarija biti otvorena za nekoliko dana, dok se u pokrajinskoj administraciji nezvanično svečano otvaranje najvljivalo 10. oktobra, Pajtić je u pisanoj izjavi medijima izjavio da je juče realizovan dogovor s Vladom Republike Srbije i da je kancelarija za lobiranje otvorena.
Predstavnici Vojvodine počeli su svoj rad u Briselu. Oni će svoje aktivnosti obavljati u zgradi Misije Srbije pri Evropskoj uniji, što već po sebi govori o privrženosti Vojvodine Srbiji, naveo je Pajtić.

Po njegovim rečima, prioriteti Pokrajinske vlade usmereni su ka daljem razvoju i otvaranju novih radnih mesta. Dodao je i da je Pokrajina u prethodnim godinama privukla oko 6,3 milijardi evra stranih investicija, te da je osnovni zadatak njenih predstavnika u Briselu da i ubuduće privuku što više stranih investitora, ali i da obezbede što veće učešće Pokrajine u razvojnim fondovima Evropske unije.

Samo u fondovima Dunavske strategije oko 50 milijardi evra namenjeno je za apliciranje. I zbog toga, prioritetni zadatak jeste upravo da predstavnici Vojvodine u EU obezbede naše veće prisustvo, lobiranje za sredstva EU i mogućnost da se Pokrajina brže razvija, poručio je Pajtić.
Po ranijim najavama pokrajinskih zvaničnika, kancelariju u Briselu treba da vodi direktor Fonda APV „Evropski poslovi” Predrag Novikov.
 
Egereši: Svečanost 10. oktobra
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši izrazio je juče zadovoljstvo povodom početka rada predstavništva Vojvodine u Briselu. Egereši, koji je i predsednik Upravnog odbora Fonda „Evropski poslovi“, ocenio je i da je dobro što je kancelarija već počela da radi, te podsetio na to da je svečano otvaranje zakazano za 10. oktobar, tokom trajanja manifestacije „Open dejs“ u Briselu.
Otvaranje kancelarije Vojvodine u administrativnom centru EU rezultat je našeg višegodišnjeg zalaganja i truda, koji je često bio opstruisan i praćen velikim brojem teškoća i nerazumevanja, istakao je Egereši u saopštenju za javnost. On je dodao i da veruje da će vojvođanska kancelarija, „koordinisana od Fonda ’Evropski poslovi’, raditi na korist građana AP Vojvodine kao i na poboljšanju međunarodne pozicije i ugleda Republike Srbije”.
 
Izvor: Dnevnik.rs

Čitanja: 1572 | Komentara: 0

Dodaj komentar