Regionalna konferencija "Zakonska regulativa zemalja u tranziciji"

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

14.04.2011.

Regionalna konferencija

Zakon o lobiranju je u fazi izrade i donošenja i nadam se da će biti usvojen do kraja ljeta, kazao je predsjednik Udruženja lobista Crne Gore, Kostadin Pušara na jučerašnjoj regionalnoj konferenciji "Lobiranje - zakonska regulativa u zemljama tranzicije". Predlagač Zakona o lobiranju je Ministarstvo finansija dok Radnu grupu vodi Uprava za borbu protiv korupcije.
On je naveo da je lobiranje pojam prisutan u rečnicima gotovo svih zemalja svijeta.

- Kod nas se taj pojam drugačije shvata, jer kada se kaže lobista sumnja se da iza toga stoji nešto što nije čisto. Lobiste koje mi definišemo karakterisaće časnost, profesionalnost, transparentnost, sprečavanje tajnih sporazuma i ilegalnih grupa kao i svuda u svijetu - rekao je Pušara i dodao da je aktivnost lobista usmjerena ka donosiocima odluka, zakona i svega što uređuje demokratski život u jednoj zemlji.

Pomoćnik ministra finansija u Vladi Crne Gore Bojana Bošković istakla je da će donošenje zakona o lobiranju biti odličan instrument u sprečavanju korupcije i da će imati ekonomski značaj, a predsjednik društva lobista Hrvatske Mate Granić naveo je da će usvajanje zakona o lobiranju imati pozitivan učinak u Crnoj Gori.
- Nijedna odluka većih evropskih i svjetskih institucija ne prolazi bez lobiranja. Lobisti mogu imati ključnu ulogu u osiguravanju stranih investicija i ulaganja u Crnoj Gori. Danas se nijedan
posao i nijedna strana ozbiljna investicija ne mogu realizovati bez lobista - naglasio je Granić.

Prvi zakon o lobiranju u okruženju donesen je u Makedoniji, a predsjednik Centra za lobiranje Marjan Tanuševski naveo je da je zakon usvojen bez javne rasprave, dok je predsjednik Skupštine Društva lobista Srbije Radivoje Kocić istakao da su borba protiv korupcije i to da država Srbija bude ozbiljan partner u procesu evropskih integracija glavni razlozi zbog kojih treba da se usvoji zakon o lobiranju.

Tanuševski je istakao da se lobiranjem postiže veća efikasnost od funkcionisanja opština navodeći da se "u čak 71 od 85 opština taj rezultat pokazao tačnim".
Gradonačelnik Danilovgrada Branimir Đuranović istakao je da njegova opština ima dobro iskustvo sa lobistima i poručio da imaju snažnu podršku od lokalne samouprave.

Izvor: Dnevne novine DAN

Čitanja: 2062 | Komentara: 0

Dodaj komentar