Cizelj: Srbija više da lobira u Briselu za svoje interese

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

18.09.2015.

Cizelj: Srbija više da lobira u Briselu za svoje interese

Srbija bi trebalo više da lobira za svoje interese u Briselu, jer bi tako mogla da skrati postupak učlanjenja u EU za godinu do dve dana i ispregovara razne koristi za srpsku privredu, izjavio je večeras diplomata i lobista Boris Cizelj.
 
Srbija ima samo tri lobističke organizacije u Briselu- predstavništvo Privredne komore Srbije koje ima samo jednog zaposlenog, jedno udruženje poslodavaca i jednu konultantsku firmu, neveo je Cizelj, koji je bivši ambasador SFR Jugoslavije u Australiji i Slovenije u Briselu. 
 
On je rekao da bi Srbija trebalo da pojača svoje prisustvo u sedištu EU, koji je druga svetska lobistička prestonica, posle Vašingtona.
 
Cizelj je naveo primer da je Hrvatska, koja ima šest lobističkih organizacija u Briselu, zahvaljujući lobiranju dobila mnogo veće kvote za izvoz šećera u zemlje EU, u odnosu na one koje je Evropska komisija prvobitno bila predvidela.
 
 "Ako hoćete da postignete neke rezultate u Briselu, morate biti svaki dan aktivni", istakao je Cizelj, na predavanju "Izazovi lobiranja u EU“, održanom večeras u Privrednoj komori Beograda.
 
On je ukazao da svaka zemlja može da dobije trajne i prelazne izuzetke u odnosu na propise EU, ali da treba jasno odrediti šta je prioritetni interes zemlje i za to lobirati, istakavši da bi i Srbija trebalo da iskoristi tu mogućnost. 
 
Cizelj je kazao da nije dovoljno da samo aktivni političari i diplomate lobiraju za interese zemlje, jer oni imaju dobar pristup samo u Evropskom savetu, već je potrebno da to rade i lobisti, koji mogu da imaju bolju prolaznost u Evropskoj komisiji.  Te dve struke, kako je istakao, međusobno se dopunjuju.  
 
"Naučite od našeg (Slovenačkog) lošeg iskustva, jer to ni mi u početku, kao mlada članica EU nismo dobro razumeli“, istakao je Cizelj i dodao da, kada je on, kao bivši ambasador Slovenije u Briselu, počeo da promoviše slovenačke interese, malo ko u Briselu je znao šta je i gde je Slovenija, što sa Srbijom nije slučaj. 
 
On je preneo i da SAD izuzetno jako i efikasno lobiraju za interese svojih korporacija i preduzeća u Brisleu, preko Američke privredne komore i lobista koje dodatno angažuju.
 
Cizelj koji lobira za interese slovenačkih preduzeća u Briselu, rekao je da "nema stvari koja se ne može dobiti lobiranjem samo je pitanje koliko vremena i novca ste spremni da date“.
 
On je ukazao da je lobiranje aktivnost uticanja na donosioce važnih odluka, ali i na njihove savetnike i medije i upoznao prisutne sa tehnikama i strategijom lobiranja, istakavši da lobirati mogu razne interesne, kao i grupe za pritisak, razne mreže, ali i takozvani „trustovi mozgova“ u interesu onih organizacija koje ih plaćaju.
 
Cizelj je naveo i da dobar lobista mora pravovremeno da prepozna problem, dobro ga izanalizira, angažujue stručni tim za lobiranje, pronađe prave osobe za kontakt, uspešno komunicira, ponudi inovativna rešenja problema i ako to ne prođe, uvek mora da ima spreman plan „B“ koji će da ponudi donosiocima odluka. 
 
Izvor: Tanjug

Čitanja: 24 | Komentara: 0

Dodaj komentar