Transparentnost donošenja odluka

Aktuelnosti »

02.04.2015. Kancelarija DLS

Transparentnost donošenja odluka

Usvajanje zakona o lobiranju nije zahtev EU, već preporuka Evropske komisije i Saveta ministara, stoga ne postoji neki zakonski rok kada će se on naći u parlamentu. Međutim, mi očekujemo da će to biti tokom leta. Ovaj zakon je potreban našoj zemlji ne samo zbog ispunjenja evropskih standarda već i zbog unutrašnjih i spoljnopolitičkih razloga. U regionu jugoistočne Evrope nisu jasno postavljena pravila u oblasti lobiranja - ističe Vuković.
Društvo lobista Srbije postoji od 2009. godine, kao neprofitna i nepolitička organizacija, ističe Vuković i dodaje da je transparentnost u radu sa donosiocima odluka ključna reč koja lobiranje uvodi u legalne tokove.
- Kada govorimo o lobiranju, pričamo o zakonitom, licenciranom i registrovanom pristupu donosiocima javnih odluka. Sa potpisanim ugovorom, cenom, plaćenim porezom. U širem smislu, lobiranje je zalaganje za nečije interese. U javnosti je percipirano kao nešto što je usko povezano sa korupcijom. Ali, kada imate zakonski regulisan proces lobiranja i lobističku profesiju, u potpunosti eliminišete korupciju - naglašava Vuković. Naš sagovornik dodaje da će se Zakonom o lobiranju smanjiti predrasude vezane za ovu profesiju.
- Zakonom je predviđen registar licenciranih lobista. Svaki lobista je dužan da svoj posao prijavi, objasni šta je cilj za koji će se zalagati, kolika je cena usluge i slično. Nacrt zakona postoji, uradilo ga je Društvo lobista Srbije u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije. Zeleno svetlo mu je dala i evropska antikorupcijska organizacija GRECO. Urađena su i podzakonska akta, tako da on može da počne da se sprovodi čim se usvoji. Trenutno se nalazi u Ministarstvu trgovine, turizma i komunikacija, nakon čega će ući u skupštinsku proceduru - kaže Vuković.
Lobista, dodaje, ne može da garantuje da će nešto sigurno da uradi, jer konačnu reč imaju donosioci odluka, ali će preduzeti sva dozvoljena sredstva kako bi, u interesu klijenta, došao do cilja. Taj posao podrazumeva istraživanja, alarmiranje stručne i opšte javnosti u cilju podizanja svesti o opštem interesu.
- Lobisti su posrednici između javnosti i donosioca odluka. Predsednik skupštine ili poslaničke grupe u obavezi je da nas primi. Sa predstavnicima izvršne vlasti imali smo već razgovore o mogućoj saradnji i drago nam je što u sve većoj meri prepoznaju značaj i potencijale lobista. Mi im nismo konkurencija, jer radimo u istom, opštem interesu - zaključuje Vuković.