Osnove za pregovore Srbije i EU neće biti javne

Aktuelnosti »

25.11.2013. Kancelarija DLS

Osnove za pregovore Srbije i EU neće biti javne

Devenport je rekao da pregovarački okvir sa Srbijom neće biti poznat pre 20. decembra dodavši da će EU u decembru ponoviti sastanke sa ekspertima kako bi čula srpske predloge u vezi sa pravosuđem, borbom brotiv korupcije i diskriminacije, jer su to oblasti koje će biti od najvećeg prioriteta u pregovorima. Ambasador EU u Srbiji negirao je da bi usvajanje i primena zakona iz Medijske strategije mogli da odu u drugi plan zbog nekih drugih pitanja istakavši da su mediji sastavni deo poglavlja 23.

Devenport je 22. novembra za agenciju Beta rekao da niko ne treba da očekuje da će platforme (za pregovore) moći da vidi na internetu, jer u pregovorima svaka strana ima svoje interese koje mora da zastupa.

Ambasador EU je ocenio da će se "sigurno" doći do pregovaračkog okvira sa Srbijom, ako zaista sve članice EU vide napredak koji očekuju povodom kriterijuma iznetih za vreme junskog zasedanja Evropskog saveta.

Na pitanje da li se sada razmatra jedan ili više pregovaračkih okvira sa Srbijom, on je naveo da je "suština EU" da članice imaju različite perspektive.

"Pregovarački okvir sa Srbijom neće biti poznat pre 20. decembra, ali mislim da ćemo imati bazu za pozitivnu odluku", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, do sada su među ekspertima dve strane razmenjena međusobna očekivanja i stavovi.

"Ponovićemo sastanke u decembru kada ćemo čuti srpske predloge u vezi sa pravosuđem, borbom brotiv korupcije i diskriminacije. To su oblasti koje će biti od najvećeg prioriteta u pregovorima iduće godine, a u ovom trenutku sve radimo da pripremimo prvu međuvladinu konferenciju, najkasnije u januaru", dodao je.

Devenport je negirao da bi zbog "nekih drugih pitanja" usvajanje i primena zakona iz Medijske strategije mogle otići u drugi plan.

Izvor Beta