Afere smetaju Srbiji

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

25.02.2013. Kancelarija DLS

Afere smetaju Srbiji

Jedino ako se na njih stavi tačka, afere mogu da budu i dobre, smatraju stručnjaci. Bilo da su njihovi akteri bivši ili aktuelni funkcioneri, skandali koji mesecima dižu prašinu u Srbiji bacaju senku na imidž zemlje i njen kredibilitet u međunarodnoj areni dok se zalaže za kosovsko pitanje, pregovara o ulasku u EU, ili dok ispred nje kao sagovornici stoje mogući investitori.

Na pokrenute afere EU i uopšte međunarodna zajednica, gledaju kao na "napetu situaciju" u Srbiji, ocenjuje Zoran Domazet, predsednik Društva lobista Srbije, po čijem utisku je otvoreno previše slučajeva, a nisu dovedeni do kraja.
- EU gleda pozitivno na to što se promenila politička klima i što postoji pokušaj vlade da ne utiče na sudstvo koje može da odradi svoj posao. Kao ekonomista, rekao bih da strani investitori posebno analiziraju situaciju, jer je njima politička stabilnost važan faktor pri odluci gde će plasirati novac. Otvaranje afera za njih nije pozitivan ambijent - kaže Domazet, koji kao pozitivnu reakciju navodi sklapanje ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Aferaška etiketa, prema rečima Domazeta, ne spada sama od sebe. On navodi Rumuniju i Bugarsku kao primer zemalja koje su ušle u EU političkom odlukom ne ispunivši pre toga sve kriterijume vezane za borbu protiv korupcije koji se sada postavljaju pred Srbiju. Bolje je, kaže Domazet, ispuniti te kriterijume, nego "preskakati" stepenice.

Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbije" napominje da država ima ugled koji se gradi ili gubi u dužem periodu, ali kaže da ljudi na čelnim pozicijama koji vode pregovore sa stranim zvaničnicima jesu ranjiviji ako postoje sumnje ili postupci koji na njihov položaj loše utiču.
- Gore je kada postoje sumnje, čak i dokazi, koji nisu izneti u javnost, a drugi njima raspolažu i na taj način služe za ucene iz zemlje ili inostranstva. Takve situacije su opasne. Srbija, međutim, nije jedina koja se nosi sa ovakvim problemima - navodi Nenadić, dodajući da ako postoji šansa za diskreditaciju na unutrašnjem planu ona može da se iskoristi i na međunarodnom, samo je pitanje da li se postiže željeni efekat.

Izvor: Novosti.rs

Čitanja: 1533 | Komentara: 0

Dodaj komentar