Lobisti u Srbiji

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

04.01.2013. Kancelarija DLS

Lobisti u Srbiji

 

U Srbiji još uvek lobira ko kako stigne. Zakon ne postoji, pa se svi poslovi završavaju daleko od očiju javnosti. Ne zna se ni ko lobira ni u ime privrednika, ni u ime političara, ni u ime države. Dok se to ne reši, korupcija će cvetati upozoravaju sagovornici S. Srbija još nema zakon o lobiranju, pa se zbog toga hodnicima državnih preduzeća sve češće šetaju estradni umetnici i menadžeri koji se predstavljaju kao zastupnici stranih kompanija. Umesto nastupa po klubovima, sa predstavnicima države dogovoraju milionske ugovore, i to bez ikakvog ovlašćenja!

Ista je i situacija sa lobistima koji u ime Srbije šetkaju po svetu, ne ostvaruju nikakve rezultate, a za „skupljanje prašine“ uzimaju velike pare. Dok na primer Albanci imaju veliki uticaj u američkom Kongresu, pa čak i u FIFI, naši misle na sopstveni džep.

Svako je lobista dok se ne dokaže suprotno?

Za takav haos je pre svega zaslužna država, koja ni još uvek nije uspela da uredi ovu oblast. To nam praktično priznaju i u Ministarstvu trgovine koje se još bavi nacrtom zakona. Kako sami priznaju, ova oblast im je potpuna nepoznanica.

- Trenutno je lobiranje pravno neuređeno, pa svako sebe može da nazove lobistom – kaže za S media portal savetnik ministra Dušan Protić.

Mi se, kao i javnost, tek upoznajemo sa tom temom. Osnova na kojoj treba da bude uređena ova oblast je antikoruptivni mehanizam. Sprečavanje korupcije je polazna tačka.

Odgovor na to šta će zakon konkretno urediti, ako naravno bude usvojen, dobili smo u Društvu lobista koje je učestvovalo u izradi dokumenta.

-Sad ne postoji lobiranje kao legalna aktivnost – napominje za S media portal Balša Kašćelan, potpredsednik Društva lobista Srbije.

- Novi zakon predviđa ko sve može da bude lobista, kako izgleda ugovor o lobiranju, podrazumeva transparentnost postupka i kontrolu države koja se ogleda kroz registar lobista i izveštaj koji će lobisti morati da sačine jednom godišnje. Tu će morati da napišu ko ih je angažovao, po kom osnovu i s kim su stupili u kontakt. Dakle, država daje mogućnost jednom broju ljudi sa licencom da stupaju u kontakt sa zakonodavnim i izvršnim organima i da lobiraju za interese privrednih subjekata. Zauzvrat, svi delovi tog procesa moraju biti transparentni i javni.

Zbog ogorčenosti javnosti i negativnog odnosa prema terminu „lobista“, zakon će dobiti rogobatno ime - Zakon o zaštiti javnog interesa od nedopuštene trgovine uticajem.

- Zbog natpisa da se Maja Nikolić i njoj slični bave lobiranjem, taj zakon neće u svom imenu imati termin 'lobiranje' – kaže nam Kašćelan.

Što manje lobiranja

Sa druge strane, Nemanja Nenadić iz Transparentosti Srbije za S media portal ističe da je najveći problem u ovoj oblasti to što proces donošenja odluka nije dostupan javnosti.

- Lobiranje mora da bude što manje potrebno – komentariše Nenadić za S media portal.

Čitanja: 3039 | Komentara: 0

Dodaj komentar