Izlazak Hrvatske iz CEFTA - prilika za Srbiju

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

18.04.2012. Kancelarija DLS

Izlazak Hrvatske iz CEFTA - prilika za Srbiju

Ulazak Hrvatske u EU 2013. neće suštinski promeniti privredne odnose Srbije i Hrvatske, ali će razlog za glavobolju imati srpski proizvođači šećera zbog izvoznih kvota.Najveću promenu će prijem te zemlje u evropsku porodicu doneti regionu zbog istupanja Hrvatske iz sporazuma CEFTA: Srbija tako dobija priliku da postane "glavni igrač" na regionalnom tržištu, a srpski izvoznici da osvoje tržište BiH. Međutim, može se očekivati i pritisak iz BiH na okolna tržišta jer ta zemlja više neće moći da izvozi određene proizvode u Hrvatsku. Hrvatska sa ulaskom u EU 1. jula 2013. istupa iz sporazuma CEFTA i time sve obaveze koje su Hrvatska i Srbija imale u međusobnoj trgovini u skladu sa tim sporazumom prestaju da važe, a na Hrvatsku će početi da se primenjuje trgovinski režim koji Srbija ima prema EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Prema sporazuma CEFTA razmena industrijskih proizvoda između Srbije i Hrvatske obavlja se bez carine, dok se za poljoprivredene proizvode recipročno/simetrično primenjuju preferencijalne carine i carinske kvote za veći broj osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda: meso, mleko, mlečne i mesne prerađevine, jabuke, pšenica, kukuruz, šećer, duvan, cigarete i drugo.
To znači da obe strane imaju iste mogućnosti u pogledu količina i carina i pri izvozu i pri uvozu. Kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija takođe može potpuno slobodno da ih izvozi na tržište EU, bez carina i kvota, osim kvota za goveđe meso, vino, pastrmke, šećer, tako da će se na prvi pogled uslovi za izvoz iz Srbije poboljšati, dok će se za Hrvatske proizvode naplaćivati carine koje u 2013. godini, u petoj godini liberalizacije, budu u primeni prema članicama Evropske unije.
 
S druge strane i Hrvatska će od 1. januara 2014. imati povoljniji pristup tržištu Srbije za neke poljoprivredne proizvode, izuzev za vino, jer nijedan proizvod nije limitiran obimom preferencijalnih kvota.
Kako će Srbija i posle toga moći da zadrži carine za najosetljivije poljoprivredne proizvode, hrvatski primarni poljoprivredni proizvodi imaće nepovoljniji status na srpskom tržištu. Razlog je to što će carine biti na višem nivou nego što su trenutno u okviru CEFTA sporazuma.
 
Od 1. januara 2014. u potpunosti će se liberalizovati uvoz proizvoda od kože, papira i kartona, obuće, keramičkih proizvoda, stakla i proizvoda od stakla, gvožđa i čelika i proizvodi od njih, bakra i proizvoda od bakra, aluminijima i proizvodi od aluminijuma, električnih mašina i opreme, moto-kultivatora i traktora manje snage, novih i polovnih putničkih i teretnih vozila, bicikala, oružja i municije, kao i nameštaja.
Nakon 1. januara 2014. za neke poljoprivredne proizvode će ostati određeni nivo carinske zaštite pri uvozu u Srbiju. To su suncokretovo i sojino ulje, cigarete, šećer, meso i mesne prerađevine, mleko u prahu, sirevi, jaja, med, kukuruz, pšenično brašno, razno voće i povrće i drugo.

Izvor: EurActiv.rs.

Čitanja: 1738 | Komentara: 0

Dodaj komentar