Predstavlanje regiona u Briselu

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

10.02.2012. Kancelarija DLS

Predstavlanje regiona u Briselu

Tim predstavnika Vojvodine, Niša i Kragujevca, koji u Briselu lobiraju za pokrajinu i gradove, zasad se neće širiti otvaranjem novih kancelarija. Iako je najavljivano da će i Novi Pazar dobiti predstavništvo, ta ideja je zamrznuta.
Predsednik Stranke za Sandžak Fevzija Murić kaže, za ”Novosti”, da se čeka kakvu će odluku o kandidaturi Srbije u martu doneti EU. Ukoliko Brisel kaže ”da”, otvoriće se novi fondovi i Pazarci će krenuti u akciju.
- Cilj otvaranja kancelarije je pristup novcu EU. Plan je da odavde pošaljemo jednog službenika i da u Briselu angažujemo lobistu - objašanja Murić. Za to vreme, Nišlije, Kragujevčani i Vojvođani rade punom parom i bave se, uglavnom, ekonomskim pitanjima.

Borka Tomić, predstavnica Kragujevca koja zastupa gotovo ceo Šumadijski okrug, kaže, za ”Novosti”, da su organizovane posete studenata, kao i stažiranje, projekti očuvanja kulturnog nasleđa, prijave na konkurse za evropske fondove, promocije turizma:
- Spremamo se za Sajam turizma u Briselu. Jednoj katoličkoj organizaciji koja broji 50.000 flamanskih penzionera predstavili smo srpski banjski i seoski turizam, gde su iz donacija evropskih organizacija obnavljane kuće.
Slične projekte radi i Niš. Vojvođani su se u Brisel smestili u oktobru, a potpredsednik pokrajinske vlade Tomislav Stantić objašnjava za naš list da je najvažnija saradnja sa regionima poput Štajerske, Bavarske, Venecije...
- Sa Mađarskom i Rumunijom smo ostvarili projekte u vrednosti od po oko 15 miliona evra - kaže Stantić.

Izvor: Novosti

Čitanja: 1577 | Komentara: 0

Dodaj komentar