Crna Gora usvojila predlog zakona o lobiranju!

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

24.06.2011. Natasa Kukic

Crna Gora usvojila predlog zakona o lobiranju!

Crnogorska Vlada utvrdila je Predlog zakona o lobiranju, kojim se prvi put u Crnoj Gori ustanovljavaju institut lobiranja i njegovi mehanizmi.
Ministar finansija, Milorad Katnić, rekao je da taj akt pripada grupi antikoruptivnih zakona kojim se precizira način na koji će se lobiranje organizovati i vršiti u našem sistemu.
 
 “Poslovi koji se tiču zagovaranja određenih politika i interesa treba da budu rađeni transparentno i da se prikažu, što propisuje Zakon o lobiranju”, naveo je Katnić nakon sednice Vlade. Katnić je dodao da su važnost ovog zakona prepoznale i zemlje regiona.
Prema njegovim rečima, institut lobiranja je prepoznat pre svega u državama Komonvelt sistema, a sve više i u zemljama Evropske unije.
“To što je tema zakona, do sada je rađeno mimo regultive, manje transparentno i na način koji nije prepoznat u razvijenim demokratijama”, pojasnio je Katnić.
On je dodao da su važnost ovog zakona prepoznale zemlje regiona, tako da je Vlada, uz komunikaciju sa ekspertima Evropske komisije, smatrala da je dobro da to zakonske rešenje bude ugrađeno i u domaći pravni sistem.
 
Odredbama novog zakona utvrđuje se delatnost lobiranja, sa jasnim pravilima kontrole.
"Normativno uređena delatnost lobiranja, kao legitiman i poželjan vid uticaja na proces donošenja odluka koje su od interesa za zajednicu, obezbediće punu transparentnost procesa, čime se onemogućava nezakonita lobistička delatnost“, ocenjeno je na sednici Vlade.
 
Izvor: MINA

Čitanja: 1833 | Komentara: 0

Dodaj komentar