Prvi srpski parlament preduzeća

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

13.06.2011. Natasa Kukic

Prvi srpski parlament preduzeća

 

Proteklih deset godina razvoja srpske privrede obeležio je visok rast domaće i javne potrošnje, rast privrede koji su kreirali sektori trgovine, saobraćaja i telekomunikacija i finansijskog posredovanja. Snažni inicijalni zamah strukturnih i institucionalnih reformi otvorio je prostor za značajan priliv stranih investicija. Od 2002. godine stiglo je oko 16 milijardi dolara, a proces reformi dodatno je ojačavao i proces integracije Srbije u regionalne asocijacije – CEFTA, početak procesa integracije Srbije u EU, zaključenje niza bilateralnih trgovinskih sporazuma sa važnim trgovinskim partnerima.

 

Međutim, ovaj inicijalni zamah nije bio održivog karaktera, što pokazuje činjenica da Srbija danas u odnosu na 1990. godinu ostvaruje blizu 50% tadašnje proizvodnje. Proces privatizacije ne samo da nije stvorio novu značajnu vrednost, već je postao izvor velikog socijalnog nezadovoljstva. Od 2.280 privatizacija obavljenih u poslednjoj deceniji poništeno je 627 – 27,5% ili svaka četvrta, pa nema nema ni nove proizvodnje. Izostao je i dijalog vlade i privrede, zakoni su donošeni bez osluškivanja i zahteva privrede i nisu se pokazali u praksi. Zbog toga je došlo do eskaliranja problema i do urgentnosti za rešavanje problema.
 
Da bi se to ostvarilo predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, na zahtev privrede Srbije, zakazao je i održao prvi Srpski parlament preduzeća uz prisustvo i dijalog ekonomskog dela Vlade Srbije. Delegati srpske privrede, njih 250, doneli su i oko tridesetak zaključaka koje su podneli i vladi, uz zahtev da se oni moraju sprovesti i ugraditi u zakonodavstvo. Privrednici su zatražili promenu modela ekonomskog razvoja već do 2014. godine i aktivnu ulogu u donošenju propisa koji se odnose na poslovanje. Privrednici su ukazali da je neophodna izmena agrarne politike, kao i prilagođavanje javne potrošnje realnim mogućnostima privrede. Između ostalog odlučeno je da se i sledeći parlament preduzeća održi za dve godine.
 
“Bez jake i konkurentne srpske privrede nema napretka u evropskim integracijama naše zemlje. Prvi Srpski parlament preduzeća predstavlja važan korak na putu ka ostvarivanju dijaloga između izvršne vlasti i privrede, koji je neophodniji nego ikada do sada. To ističem zbog toga što samo strateški dijalog između privrednika i države može da da najbolja rešenja za srpsku privredu. Zato je i osnivanje Srpskog parlamenta preduzeća najbolja poruka srpskim poslovnim partnerima. Bez jake i konkurentne srpske privrede nema napretka u evropskim integracijama, jer ekonomski problemi u zemlji ne mogu da budu odgovarajući okvir za dijalog sa evropskim partnerima. Očekujem da će ovaj dijalog između privrede i vlade doneti rešenja, a to je realizacija zahteva za uspešno poslovanje privrednika kojima su potrebne efikasnije institucije, posebno sudske. Nužne su nam velike promene koje se moraju sprovesti u sektorima poljoprivrede, pronalazaštva, životne sredine i drugih”, navodi Bugarin.
 
Izvor: RTS

 

Čitanja: 1633 | Komentara: 0

Dodaj komentar