Ministar Đorđević o socijalnim kartama na 51. Klubu lobista

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

20.12.2017.

Ministar Đorđević o socijalnim kartama na 51. Klubu lobista

 Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević govorio je 15. decembra u Palati Srbija pred mnogobrojnim zvanicama 51. Kluba lobista na temu “Socijalne karte u funkciji finansijske kontrole i upravljanja”.

 
51. Klub lobista je otvorio Predsednik DLS naglasivši koliko su socijalne teme značajne i prožete mogućnošću da se lobira u korist bilo koje od socijalno ugroženih grupa. Sama tema o kojoj je govorio ministar Đorđević jasno pokazuje koje su mogućnosti i potrebe za tim.
 
Projekat Uvođenja i izrade socijalnih karata koje je započelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja omogućiće objedinjavanje baza podataka ministarstva sa bazama drugih državnih organa i institucija, a sve u cilju izrade adekvatne analitičke baze. To će omogućiti pravedniju raspodelu socijalne pomoći i efikasnije upravljanje i kontrolu finansijskih sredstava namenjenih socijalnim davanjima.
 
- Socijalne karte predstavljaju bazu podataka koja će nam dati precizan uvid u socijalno i finansijsko stanje pojedinca. Taj uvid će nam omogućiti da bolje raspodelimo sredstva iz budžeta onima kojima su ona najpotrebnija – objasnio je Đorđević.
 
Đorđević je istakao da će se na taj način uspostaviti veća kontrola nad državnim budžetom što je, prema njegovim rečima, ključno, jer će tako država imati jasan pregled koliko finansijskih sredstava je upućeno na koju adresu,  a građani će ravnopravnije dobijati socijalnu pomoć.
 
- Na primer, kada se majka porodi, lični podaci novorođenčeta bili bi uneti u bazu podataka u njegovu socijalnu kartu koja je direktno u vezi sa majčinom socijalnom kartom. Tako dobijamo pregled koliko ona dece ima, a samim tim koliko sredstava joj treba dodeliti – objasnio je Đorđević.
 
Na pitanje koliko će biti bezbedni podaci u bazi, Đorđević je odgovorio da će svi podaci biti enkriptovani.
 
- Svi podaci građana koji se nalaze u bazi podataka biće enkriptovani tako da neovlašćenim licima neće biti omogućen pristup – rekao je on.
 
Završivši diskusiju ministar Đorđević je istakao da su ovakvi susreti dobri i neophodni i da je lobiranje zančajno za nas kao društvo, posebno na putu ka EU.

Čitanja: 294 | Komentara: 0

Dodaj komentar