Nenad Vuković: Nema zamene za obučene lobiste

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

23.02.2016.

Nenad Vuković: Nema zamene za obučene lobiste

Nema zamene za obučene i akreditovane lobiste i sada kada se naša država približava EU, treba se setiti da srpski interesi nisu uvek bili zastupljeni efikasno i na dovoljno dobar način, kad se radi o uticaju na evropske i svetske centre moći, i da je naša zemlja zbog toga imala teške posledice.

 

Nema zamene za obučene i akreditovane lobiste i sada kada se naša država približava EU, treba se setiti da srpski interesi nisu uvek bili zastupljeni efikasno i na dovoljno dobar način, kad se radi o uticaju na evropske i svetske centre moći, i da je naša zemlja zbog toga imala teške posledice, izjavio je danas predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković. On je, na 48. Klub lobista sa temom.

"Značaj i instrumenti lobiranja u EU" u Narodnoj skupštini, rekao da društvo lobista ulaže višegodišnji trud na afirmaciji lobističke profesije i njenom uvođenju u zakonske okvire. "Profesiji lobiranja treba dati 'pravo građanstva', da se zakonski reguliše i da joj se omogući da nesmetano funkcioniše", smatra Vuković. Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da su prioriteti i Skupštine Srbije i Društva lobista Srbije, da Srbija postane moderna i razvijena zemlja, kao i da smo na dobrom putu ka ispunjenju tog cilja.

"Da bi ispunili taj cilj brže i dinamičnije u Skupštini je doneto više desetina zakona, propisa, odluka, tokom dve godine, od kojih velika većina predstavlja reformske zakone, poput Zakona o planiranju i izgradnji, o radu, inspekcijskom nadzoru, o investicijama", naveo je Marinković. On kaže i da usaglašavanje sa regulativom EU čini da Srbija postane mesto u koje vredi ulagati i koje je ekonomski snažnije svakoga dana, te da Srbija postaje zemlja koju respektuju partneri širom sveta. Marinković smatra da je važno reći da su u prethodne dve godine stvoreni odlični uslovi maskroekonomske stabilnosti, fiskalne konsolidacije i da je utrt put da kod nas dođu najveći investitori EU i SAD. "To su najbolji investitori, čije investicije stvaraju prelivajući efekat, imajući u vidu da nam je potrebna tehnologija, nova znanja, novi pristupi, efikasnija država i administracija", rekao je Marinković. Na konferenciji Kluba lobista govorio je i direktor Sekcije za ekonomske poslove u Kancelariji EU Frik Janmat.

"Profesiji lobiranja treba dati "pravo građanstva", da se zakonski reguliše i da joj se omogući da nesmetano funkcioniše!", rekao je Nenad Vuković.

Tanjug

Čitanja: 1132 | Komentara: 0

Dodaj komentar