Kakvo lobiranje predstoji nakon odluke u Parizu

Aktuelnosti »
print rss Bookmark and Share

22.10.2015.

Kakvo lobiranje predstoji nakon odluke u Parizu

Izgubljena prva runda u Parizu, Beogradu ostavlja još manje od mesec dana borbe, do naredne, ali konačne odluke. "Predstoji ozbiljan posao i ta diplomatska inicijativa koju Srbija mora da finišira do novembra.

To je posao kada ubeđujete zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da je ovo proces koji je štetan za zaštitu kulturne baštine", kaže Milivoje Mihajlović, direktor Radio Beograda i dugogodišnji izveštač sa Kosova i Metohije. Isti posao je prethodio i odluci Izvršnog saveta Uneska – kroz obraćanje predsednika u Ujedinjenim nacijama i stranim ambasadorima u Beogradu, protestna pisma šefa diplomatije i premijera. Nije bilo dovoljno. Šta je preostalo do odluke Generalne skupštine? "Jedini način da se izborimo, kako to narod kaže, jeste da uhvatimo vola za rogove", kaže bivši ambasador Vladislav Jovanović. Za to, dve su prave adrese: Brisel i Vašington. Iskusni diplomata predlaže prijateljski pristup, ali i odlučnost. "Da ih zamolimo i da od njih zatražimo da se izjasne i da naprave izbor između Kosova i Srbije.To će za njih biti neprijatno, jer su naučili da nas tretiraju kao mekšeg partnera, ali bi posle prvog iznenađenja morali duboko da se zamisle i da vide da je njima ipak značajnija Srbija nego Kosovo", smatra Jovanović.

Iako bi to bio radikalan potez, na kakav Srbija nije navikla, Jovanović veruje da bi sigurno doneo pozitivan rezultat. Ne umanjuje se ni značaj ostalih metoda – od angažovanja svih diplomata, preko uticaja na prijateljske zemlje i uticajne ličnosti, do takozvanih nediplomatskih kanala. "Uvek se isplati lobirati, a kada je reč o državnim interesima onda je i potrebno lobirati. Mesec dana nije mnogo vremena kada treba lobirati, ali verujte da je i svaki sat bitan. Odlike dobrog lobiste su lični integritet i socijalna mreža koju poseduje. Mi imamo mnogo kvalitetnih ljudi, imamo dijasporu, istaknute pojedince i mislim da je ovo dobra prilika da Srbija izrazi svoje neslaganje i svoje jedinstvo", kaže Nenad Vuković iz Društva lobista. Ima još jedan način. "Još jedan način je da angažujemo uticajne ljude u vodećim svetskim medijima da porade nešto nama u prilog, da dovedu u sumnju ovo što se radi, da je protiv međunarodnog prava, protiv Srbije, ali i interesa zapadnih zemalja sa Srbijom, jer takva politika preti da otuđi Srbiju, a ne da je privuče", objašnjava Jovanović. Na kraju borbe, kakva god da bude, željeni ishod bio bi odbacivanje zahteva Kosova za članstvo u Unesku ili makar odlaganje odluke za dve godine.

Izvor: RTS

Čitanja: 903 | Komentara: 0

Dodaj komentar